EHDS Jurist

Privacyverklaring

Dit is de privacyverklaring van Mr. Dr. Antoinette Vlieger en de besloten vennootschap van waaruit zij opereert, Sovara BV. De gegevens die verzameld worden bij uw bezoek aan deze website, zijn uitsluitend gegevens die nodig zijn om de website goed te laten functioneren en om te zien welke thema’s in zijn algemeenheid wel of niet interessant worden gevonden. Wanneer u besluit van de dienstverlening gebruik te maken, dan worden de gebruikelijke gegevens verwerkt zoals organisatienaam, contactpersoon en -gegevens, betaalgegevens en uiteraard de inhoud van onze correspondentie. Deze gegevens worden gebruikt om eventueel een overeenkomst met u te sluiten en om deze vervolgens uit te voeren en af te ronden. Zij worden (uitsluitend en veilig) bewaard gedurende de gebruikelijke administratieve bewaartermijnen. De AVG-verwerkingsgrondslagen zijn derhalve (i) gerechtvaardigd belang in de precontractuele fase (ii) uitvoering van de overeenkomst en (iii) wettelijke verplichtingen.

EHDS privacy juridisch data

Als medisch wetenschapper kun je denken dat je (beroepsmatig) weinig te maken hebt met de rechtsstaat. Niets is minder waar. Begrip van de trias politica is bijvoorbeeld van belang om te weten wanneer je de AP kan negeren. Ook is het wel handig als je begrijpt dat een lobby begint met de vraag of VWS wel de juiste plek is.

EHDS privacy juridisch data

De EHDS creëert nieuwe rollen rond het hergebruik van gezondheidsgegevens. Bekend is de Health Data Acces Body, maar onbekend is de dataverzamelaar. Juist die dataverzamelaar is cruciaal voor het ontsluiten van data op een manier die efficiënter is, beter voor de wetenschap, en die bovenal kan bijdragen aan meer vertrouwen in het systeem. Het lijkt me nuttig als we in Nederland op congressen eens grondig gaan bespreken hoe we door gebruik van de rol van dataverzamelaar, het EHDS-systeem optimaal kunnen inrichten.

EHDS privacy juridisch data

In discussies over het hergebruik van gezondheidsgegevens, wordt vaak gepraat over landsgrenzen. De privacy-aanhangers vinden veelal dat bij hergebruik “onze” data de grens niet over mogen. Wetenschappers stellen dat ze hun werk eigenlijk alleen kunnen doen als data uit verschillende landen kunnen worden gebruikt. Daarom verwelkomen ze de EHDS. Wat beide partijen over het hoofd zien, is dat er allang binnen de EU een vrij verkeer van gezondheidsdata bestaat.